Reklama
  • Środa, 6 stycznia (08:00)

    Zraziki schabowe ze śliwką

Składniki: 50 dag schabu bez kości (ew. filetu z indyka), 2–3 obrane ząbki czosnku, 12–18 sztuk (1 op. ok. 10 dag) suszonych śliwek bez pestek, kilka jagód jałowca, sól, mielony czarny pieprz, suszony majeranek, 3–4 łyżki oleju do smażenia.

Reklama

1. Schab umyj, wytrzyj do sucha, rozetnij na płat. Lekko rozbij tłuczkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, posmaruj mięso. Jagody jałowca utłucz w moździerzu. Posyp nimi schab. Oprósz go także solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Potem potnij w poprzek włókien na szerokie paski.

2. Na każdym pasku ułóż po 2–3 śliwki. Ciasno zwiń. Zawijaski zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną nitką, aby nie rozpadły się podczas smażenia.

3. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż przygotowane zraziki. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron, po czym zmniejsz płomień i smaż jeszcze około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.

4. Gotowe zraziki przełóż na ogrzany półmisek. Udekoruj listkami natki. Podawaj na obiad (z ziemniakami z wody i surówką) lub jako przystawkę (z kawałkiem chrupiącej bagietki).

Naj

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 4 SZTUKI Ciasto: 25 dag margaryny • 60 dag mąki pszennej • 20 dag brązowego cukru • 7 łyżek płynnego miodu • 2 łyżeczki sody • 3 łyżki przyprawy do piernika. Lukier: białko • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.