Reklama
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Zimowe muffiny

Składniki na 12 sztuk: Na muffiny: 75 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g cukru, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 2 jajka, 4 łyżki mleka. Ponadto: 300 ml mleka, 1 budyń śmietankowy, 5 łyżeczek cukru, 250 g serka mascarpone, 350 ml śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, niebieski barwnik spożywczy, srebrne kuleczki spożywcze.

Przygotowanie:

1. Do mąki dodaj migdały i proszek do pieczenia, wymieszaj. Do masła dodaj cukier, zmiksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku oraz mleko. Na koniec wsyp suche składniki i zmiksuj, by wszystko się połączyło. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. 

Reklama

2. Do 100 ml mleka dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mle ko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek, mieszając gotuj aż zgęstnieje. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodawaj mascarpone a potem odrobinę barwnika spożywczego, zmiksuj.

3. Muffiny nadziej wystudzonym budyniem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim muffinki. Posyp kuleczkami.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.