Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Zielone choineczki z bombkami

Składniki na 10 sztuk: Ciasteczka: 20 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 10 dag cukru • 2 żółtka • 10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku • szczypta soli. Dekoracja: szklanka cukru pudru • 2 łyżki ciepłej wody • barwne drażetki.

1 Szpinak podgrzewaj w garnku, aż się rozmrozi. Wygotuj z niego wodę, zmiksuj i ostudź. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier, szpinak, sól i zagnieć ciasto. Chłodź godzinę.

2 Ciasto rozwałkuj na grubość 7 mm. Wytnij z niego choinki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Cukier puder rozetrzyj z wodą. Udekoruj choinki lukrem i drażetkami.

Reklama

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.