Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (11:00)

    Wykwintny tort z masą czekoladową

Składniki: 4 jajka, 3/4 szkl. cukru, wanilia, po 10 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do piecz., 40 dag kremówki, 20 dag gorzkiej czekolady, ciemna polewa, pierniczki

Reklama

1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka umieść w miseczce. Laskę wanilii rozetnij, wyskrob rdzeń, dodaj do żółtek. Dosyp cukier. Miseczkę ustaw na większym naczyniu z gotującą się wodą. Ucieraj żółtka z cukrem na parze na gęstą kremową masę.

2. Masę żółtkową wymieszaj z białkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wlej do wyłożonej pergaminem tortownicy, piecz 25-30 min w temperaturze 180 st. Ostudź.

3. W rondelku podgrzej kremówkę, wrzuć pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Czekoladową śmietanę zdejmij z ognia, wystudź. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ubij na sztywny krem.

4. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Przełóż ubitą czekoladową śmietaną. Kilka łyżek śmietanowej masy włóż do szprycy cukierniczej. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu. Ze szprycy wyciśnij ozdobne kleksy.

5. Polewę rozpuść wg przepisu, rozsmaruj na desce, pozostaw do zastygnięcia. Zeskrob szpatułką wiórki. Tort ozdób pierniczkami i wiórkami.

Czas ok. 70 min; porcja – 460 kcal, cena 1,50 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:tort

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.