Reklama
  • Wtorek, 22 grudnia 2015 (13:05)

    Wigilijny kulebiak

Składniki na 10 porcji: ■ 2 czubate szklanki mąki pszennej ■ 15 dag masła ■ 4 łyżki greckiego jogurtu ■ łyżeczka soli ■ łyżeczka cukru ■ szczypta kminku. Farsz: ■ 75 dag kwaszonej kapusty ■ 40 dag pieczarek ■ 1,5 szklanki suszonych grzybów ■ 2 cebule ■ sól ■ pieprz ■ jałowiec; ■ tłuszcz oraz mąka do formy ■ tłuszcz do smażenia ■ kminek do posypania.

Reklama

Jedna porcja: 4 zł➜ Przygotowanie: 70 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 340

Przyrządzanie:

➊ Grzyby namocz, odstaw na kilka godzin. Następnie je ugotuj i odcedź.

➋ Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na tłuszczu. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

➌ Kapustę zalej wodą i wywarem z grzybów. Gotuj bez przykrycia do miękkości. Odcedź. Przełóż do rondla, dodaj pieczarki i posiekane grzyby. Przypraw solą, pieprzem i jałowcem. Smaż 10 minut na małym ogniu.

➍ Mąkę przesiej, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto, zawiń w kulę i wstaw na godzinę do lodówki.

➎ Z kawałka rozwałkowanego ciasta wykrój gwiazdki, resztą wylep dno i boki natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o śr. 24 cm. Nałóż farsz i pokryj go resztą ciasta z gwiazdkami. Wierzch posyp kminkiem. Piecz kulebiak 50 minut w 180°C.

Super TV
Więcej na temat:grzyby | kulebiak | Lorie

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 10 porcji 50 dag mąki pszennej • 5 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 15 dag cukru • 5 jajek • 20 dag miękkiego masła • 15 dag rodzynek • 10 dag kandyzowanej skórki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.