Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (08:05)

    Wieniec z orzechami w karmelu

Składniki: 15 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka cynamonu, 20 dag + 2 łyżki cukru, 4 jajka, szczypta soli, 50 dag mąki, 1 op. cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag tłustego mielonego twarogu, 2 łyżki rumu, 22,5 dag miękkiego masła, 20 dag powideł, 7,5 cukru pudru, 5 dag całych orzechów laskowych, olej do posmarowania formy i folii aluminiowej.

Reklama

1. Mielone orzechy wymieszać z cynamonem i 7,5 dag cukru. Dodać 2 jajka, dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Pozostałe 2 jajka utrzeć z twarogiem, rumem i 12,5 dag masła. Dodać sypkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego wałeczek i pokroić na 20 plasterków. Każdy lekko rozwałkować.

Na środku 10 placuszków położyć po porcji orzechowego nadzienia. Zlepić i uformować kulki. Na pozostałych plackach rozłożyć 3/4 powideł. Zlepić i uformować kulki.

2. Formę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować olejem. Ciasno układać w niej – na przemian – kulki orzechowe i kulki z powidłami, tworząc wieniec. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Studzić 10 minut w foremce, następnie wyjąć i jeszcze ciepłe ciasto posmarować resztą masła i posypać 5 dag cukru pudru. Odstawić do wystudzenia.

3. Na mocno rozgrzaną patelnię wyspać 2 łyżki cukru, stopić je na jasny karmel. Wrzucić orzechy, wymieszać je z karmelem i rozłożyć na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem wieniec oprószyć cukrem pudrem, ozdobić resztą powideł i orzechami w karmelu.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.