Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (15:00)

    Wieniec na grzańcu

Składniki: 125 ml czerwonego wina, 50 ml soku pomarańczowego, 2 torebki cukru wanilinowego, 1 torebka przyprawy korzennej do grzanego wina, 20 dag masła (margaryny), 20 dag cukru, szczypta soli, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 25 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 2,5 dag mielonych migdałów, 15 dag mlecznej czekolady, 25 cukru pudru, 1 białko, 4-5 łyżeczek soku z cytryny, masło i tarta bułka do foremki, pestki dyni i kandyzowane wiśnie do dekoracji

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Wino wymieszać z sokiem pomarańczowym i 1 torebką cukru wanilinowego. Zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać przyprawę do grzanego wina. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

2. Masło utrzeć z solą, cukrem i resztą cukru wanilinowego. Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać mielone migdały. Dobrze utrzeć mikserem. Do ucieranego ciasta wlać wystudzone wino. Wrzucić pokrojoną na kawałeczki czekoladę. Wymieszać. Foremkę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować masłem, oprószyć tartą bułką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 55-60 minut. Studzić 10-15 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

3. Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na lukier. Ciasto posmarować lukrem. Ozdobić pestkami dyni i wisienkami.

Ciasto tego typu, podobnie jak piernik, można przełożyć marmoladą. Marmoladę trzeba jednak wcześniej zagotować, energicznie mieszając. To ją zabezpieczy przed ewentualną fermentacją.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.