Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (08:00)

    Wieniec makowy

Składniki na 16 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● szklanka mleka ● jajko ● żółtko ● po 10 dag masła i cukru; nadzienie: ● 40 dag maku ● 20 dag cukru ● 4 dag masła ● 2 łyżki miodu ● 2 białka ● 20 dag bakalii.

1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

2. Gdy ciasto podwoi swą objętość, dołóż utarte z cukrem żółtko, całe surowe jajko, resztę mąki oraz rozpuszczone masło. Wyrób i przykryj.

Reklama

3. Opłukany mak zalej wrzątkiem, odcedź, po czym zmiel trzykrotnie. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Całość przesmaż, stale mieszając (około 10 minut). Po przestudzeniu połącz z pianą z białek.

4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na nim makowy farsz, pozostawiając czyste brzegi i zwiń w rulon.

5. Włóż makowiec do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia, a następnie wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

6. Gotowy wieniec możesz polać lukrem.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.