Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Torcik straciatella

Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 3 jajka, 75 g cukru, 75 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 30 dag wiśni, 4 łyżeczki żelatyny, 200 g gorzkiej czekolady, 350 g śmie tanki kremówki 30 proc., 500 g mascarpone, ¾ szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki płatków migdałowych, wiórki czekolady

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na pianę, pod koniec, łyżka po łyżce, wsypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C.

Reklama

2. Czekoladę drobno posiekaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Mascarpone delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem. 250 g śmietanki ubij mikserem na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj, by nie było grudek. Do mascarpone dodaj śmietankę oraz czekoladę, wymieszaj.

3. Na wystudzonym biszkopcie ułóż osączone wiśnie. Wyłóż masę śmietanowo-serową tworząc kopułę. Włóż do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem boki tortu posmaruj pozostałą ubitą śmietanką i posyp  płatkami migdałowymi. Wierzch udekoruj wiórkami czekolady.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 490 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.