Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Świąteczny keks

Składniki: 250 g mąki pszennej, 180 g cukru , 5 jajek, 250 g masła, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 kostki masła, 1 łyżka mleka , ok. 300 g bakalii plus trochę do dekoracji .

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, przygotuj bakalie. Jeśli masz gotową mieszankę keksową, pokrój ją na mniejsze kawałki, wymieszaj z 1-2 łyżkami mąki i odstaw na bok.

Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej, miksując na najwyższych obrotach i dodając po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypuj stopniowo mąkę, miksując na najniższych obrotach. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj drewnianą łyżką. Sodę połącz z mlekiem i dolej do masy. Dodaj bakalie.

Reklama

Ciasto przełóż do przygotowanej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temp. 180 stopni C ok. 60 minut. Po ostygnięciu udekoruj według uznania.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.