Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (13:06)

    Strucla z rodzynkami

SKŁADNIKI na 12 porcji 25 dag mąki pszennej • 2 dag świeżych drożdży • 80 ml mleka • jajko • 3 dag masła • 4 dag cukru • 15 dag rodzynek • 15 dag orzechów laskowych • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej • 3 łyżki rumu • 2 łyżki wody • łyżeczka aromatu waniliowego.

1 Rodzynki i skórkę zalej rumem z wodą. W ciepłym mleku rozetrzyj drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z aromatem, wlej drożdże, jajko, masło i cukier.

Wyrób ciasto, przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz. Bakalie odsącz, orzechy posiekaj.

Reklama

2 Do ciasta dodaj bakalie, zagnieć, uformuj z ciasta wałek, spłaszcz je ręką. Przykryj folią, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piecz przez 30 minut 180°C. Posyp cukrem pudrem.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:strucla z rodzynkami | strucla | as` | As | z | rodzynki

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 10 porcji 50 dag mąki pszennej • 5 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 15 dag cukru • 5 jajek • 20 dag miękkiego masła • 15 dag rodzynek • 10 dag kandyzowanej skórki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.