Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Strucla z orzechami

Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i laskowych, 250 g maku mielonego, 1 jajko, 4 łyżki miodu, 1 żółtko, 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

1. Pokruszone drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru oraz ¼ szklanki mleka. Wsyp 3 łyżki mąki, znów wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.

Reklama

2. Morele i orzechy drobno posiekaj. Mak zalej wrzątkiem. Gdy wystygnie, odciśnij go z nadmiaru wody. Dodaj bakalie, miód oraz jajko; wymieszaj.

3. Ciasto rozwałkuj na kwadrat i po- smaruj masą makową. Zwiń w roladę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przetnij ostrym nożem wzdłuż przez środek, pozostawiając nierozciętą górę. Skręć paski ciasta na kształt świderka tak, aby część ciasta z rozcięciem była na górze. Odstaw na ok. 15 min. Wierzch posma ruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 30-35 min w temp. 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 16 sztuk: ● 4 paczki zwykłych herbatników po 12 sztuk w każdej, 3 szklanki śmietany kremówki, 7 łyżek cukru, 5 łyżek kakao, czubata łyżka żelatyny, 1/4 kostki masła, opakowanie wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.