Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia 2017 (08:05)

    Staropolski makowiec z orzechami

Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku, 15 dag masła, 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/2 szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 2 dag migdałów bez skórki (blanszowanych), 5 dag orzechów laskowych bez skórki, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 ml rumu. Dekoracja: cukier puder, ciasteczka, np. w kształcie gwiazdek.

Reklama

1. Stop 4 łyżki masła. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miski. Dodaj jajko i żółtka. Wlej zaczyn. Zagnieć ciasto, dolewając pod koniec masło. Odstaw na godzinę.

2. Rodzynki i skórkę zalej rumem. Orzechy i migdały posiekaj. Mak zalej w garnku wodą, zagotuj, odstaw na 20 min. Odcedź, lekko przestudź. Zmiel 3 razy. Masło stop, wymieszaj z mielonym makiem i miodem.

3. Białka ubij. Pod koniec powoli dosypuj cukier. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj ją do maku. Dołóż wszystkie bakalie, delikatnie wymieszaj. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 2 części. Każdą porcję rozwałkuj. Posmaruj masą makową.

4. Ciasto z nadzieniem zwiń dość ciasno. Strucle przenieś do foremek wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Gotowe makowce ostudź, oprósz cukrem pudrem i udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.