Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (13:00)

    Smakowita choinka

Składniki: ● 2 rolki ciasta francuskiego ● 150 g masy makowej ● 1 białko ● garść suszonej żurawiny ● migdały w płatkach ● cukier puder do dekoracji

1. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto francuskie i w każdym płacie ciasta wytnij nożem 2 jednakowe trójkąty równoramienne.

2. Białko ubij na pianę i wymieszaj z masą makową. Jeden trójkąt ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj masą makową. Przykryj drugim trójkątem. Ponacinaj ciasto po bokach, zostawiając nieprzecięty pionowy pasek szerokości pieńka, na dole odetnij ostatnie gałęzie, by pieniek był widoczny. Gałązki choinki skręć wokół własnej osi i sklej końcówki. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, udekoruj migdałami i żurawiną.

Reklama

3. Piecz w 200ºC ok. 15 min, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Przed podaniem choinkę posyp cukrem pudrem.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Skład na 10 sztuk: Ciasto ● 1/2 kg mąki tortowej ● 1/2 kostki masła ● 5 żółtek ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki cukru pudru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao. Lukier ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.