Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Słodki keks na miodzie

Składniki na 30 porcji: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. płynnego miodu, 10 dag masła, 1/2 szkl. cukru, po 10 dag suszonych moreli, migdałów, orzechów laskowych, rodzynek i kandyzowanych wiśni, 1 jajko, 1 cytryna, 1 łyżka kakao, po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry oraz zmielonych goździków, tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremek.

Reklama

1. Miód przelej do rondelka, dodaj miękkie masło i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając składniki, aż się połączą. Dodaj cukier i dalej mieszaj, aż się rozpuści. Masę miodową ostudź.

2. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej tylko żółtą skórkę. Orzechy laskowe oraz migdały i wiśnie rozdrobnij (ale nie za bardzo). Morele pokrój na kawałki (możesz je sparzyć wrzątkiem z dodatkiem rumu).

3. Do masy miodowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dołóż kakao, jajko oraz wszystkie korzenne przyprawy. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.

4. Do masy dołóż orzechy laskowe i migdały, morele, wiśnie oraz rodzynki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na noc.

5. Dwie formy keksowe natłuść i wysyp bułką tartą. Napełnij ciastem. Piecz 75 min w 160 st. Chlebki trzymaj 10 min w wyłączonym piekarniku. Przełóż na kratkę kuchenną, by ostygły. Ostudzone zawiń w folię i odłóż na 3 dni.

Aromatyczna posypka

Łyżkę cukru pudru połącz z mielonym imbirem, cynamonem oraz kardamonem (wystarczy po szczypcie przypraw). Oprósz tym keks.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● po szklance mleka i cukru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao ● 1,5 łyżeczki sody ● przyprawa do piernika ● 3 łyżki powideł ● 150 ml śmietanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.