Reklama
  • Poniedziałek, 23 stycznia 2017 (14:05)

    Śląskie makówki

Składniki:  250 g maku  4 duże bułki  2 l mleka  6 łyżek cukru  3 łyżki masła  100 g rodzynek  50 g posiekanych migdałów  50 g migdałów w płatkach plus kilka całych obranych do dekoracji .

Reklama

Przygotowanie:

1. Zmiel bardzo drobno mak (najlepiej młynkiem ręcznym, a nie elektrycznym).

2. Do garnka wlej odrobinę wody i zagotuj. Następnie dodaj mleko. Do gotującego się mleka wsyp partiami cukier. Nie musisz dawać całych sześciu łyżek, mleko powinno być jednak dość słodkie.

3. Dodaj mak, masło oraz rodzynki i gotuj około 60 minut, bardzo często mieszając (żeby mak nie przywarł do dna garnka). W trakcie gotowania dolewaj mleko, a około 10 minut przed końcem wrzuć posiekane migdały. Wymieszaj i ostudź.

4. Na dno przezroczystego dekoracyjnego naczynia wylej warstwę słodkiego maku, następnie ułóż warstwami pokrojone w plastry bułki, znów mak i płatki migdałów. I tak na przemian.

Ostatnią, górną warstwą ma być mak, udekorowany całymi migdałami. Schłodź przed podaniem.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Skład na 16 sztuk: ● 4 paczki zwykłych herbatników po 12 sztuk w każdej, 3 szklanki śmietany kremówki, 7 łyżek cukru, 5 łyżek kakao, czubata łyżka żelatyny, 1/4 kostki masła, opakowanie wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.