Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Schab z farszem pieczarkowym

Składniki na 8 porcji: 2 kg schabu bez kości, 20 dag pieczarek, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1–2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka miodu lipowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, suszona szałwia, sól, mielony pieprz, olej do smażenia i do posmarowania mięsa.

Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 380 kcal. Cena porcji: 4,35 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Schab umyj, wytrzyj do sucha. Mięso rozetnij na duży płat, ew. przykryj go kawałkiem folii i lekko rozbij. Potem natrzyj solą, pieprzem i szałwią oraz skrop połową soku z cytryny. Odłóż w chłodne miejsce na 15 minut.

W tym czasie pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w drobniutką kosteczkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach.

2. Pieczarki skrop pozostałym sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i mieszając, smaż kilka minut bez przykrycia. Odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj z bułką tartą, natką oraz jajkiem. Nadzienie przypraw na pikantnie solą i pieprzem.

3. Płat mięsa cienko posmaruj farszem. Roladę zwiń, zepnij wykałaczkami albo obwiąż bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Mięso posmaruj olejem. Ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 55 minut.

4. Miód wymieszaj z 1 łyżką oleju oraz słodką papryką. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch mięsa posmaruj przygotowaną mieszanką. Gotową pieczeń podaj z sałatą skropioną winegretem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:schab | z

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 4 SZTUKI Ciasto: 25 dag margaryny • 60 dag mąki pszennej • 20 dag brązowego cukru • 7 łyżek płynnego miodu • 2 łyżeczki sody • 3 łyżki przyprawy do piernika. Lukier: białko • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.