Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Schab w ostrym sosie morelowym

Składniki na 10 porcji: 1,7 kg schabu albo surowej szynki, 2 łyżki smalcu, 1 pęczek włoszczyzny, 40 dag szalotek, 1 puszka moreli, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku morelowego, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, suszone płatki papryczki chili, granulowany czosnek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub sosu pieczeniowego (z torebki), biały pieprz, sól.

Czas przygotowania: 120 minut. 1 porcja: 720 kcal. Cena porcji: 2,95 zł

PRZYGOTOWANIE:

Reklama

1. Schab (ew. szynkę) opłucz, wytrzyj. Mięso oprósz świeżo zmielonym białym pieprzem. Włóż do brytfanki, polej stopionym smalcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz około 30 min.

Wlej 1 i 1/2 szklanki wody (a jeszcze lepiej bulionu warzywnego). Włoszczyznę obierz, pokrój, włóż do brytfanki. Piecz jeszcze 1 godz. i 15 min. W trakcie pieczenia mięso polewaj sosem z dna brytfanki.

2. Obierz szalotki, pokrój je na cząstki. Morele osącz z zalewy. Owoce i szalotki włóż do garnka, zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i duś około 10 minut.

3. Miód wymieszaj z olejem, sokiem morelowym i sosem sojowym. Posmaruj wierzch schabu i piecz jeszcze 10 minut.

4. Mięso wyjmij z brytfanki, wywar z pieczenia schabu przecedź. Odmierz ok. 1/2 szklanki. Wlej do moreli duszonych z szalotkami. Krótko zmiksuj – tak by można było wyczuć kawałeczki owoców i cebulek.

Przypraw na pikantnie czosnkiem, chili oraz solą i pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2–3 łyżkami zimnej wody albo sosem pieczeniowym. Gotową pieczeń pokrój na dość grube plastry. Podawaj polaną sosem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:schab

Zobacz również

  • Składniki na 15 porcji: 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 25 dag masła, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 1 łyżka mleka, 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.