Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (11:05)

    Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem

Składniki na 4 porcje : 50 dag filetów śledziowych, 1 puszka zielonego groszku, 6 jajek, 2 czerwone cebule, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12 proc., 2 łyżki gęstego majonezu, kilka gałązek koperku do dekoracji.

1. Śledzie mocz co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjmij, wytrzyj do sucha i pokrój na kawałeczki.

Reklama

2. Jajka włóż do lekko posolonej wrzącej wody, gotuj ok. 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki. Wystudź.

3. Groszek przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Cebule obierz, drobno posiekaj. Zimne jajka pokrój w kosteczkę.

4. Śmietanę wymieszaj z majonezem, ew. lekko posól. Rozdrobnione filety śledziowe oraz groszek, cebulę i jajka włóż do miseczki. Polej przygotowanym sosem śmietanowym. Dobrze wymieszaj.

5. Sałatkę odstaw w chłodne miejsce, aby smaki się przeniknęły. Przemieszaj. Przed podaniem udekoruj gałązkami koperku. Podawaj np. z kromką razowego chleba.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sa | z | sałatka | groszek

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 20 porcji Spód: 40 dag mąki • 6 łyżek cukru • 20 dag masła • cukier waniliowy • 2 łyżki kakao • 3 łyżki śmietany kremówki • 2 łyżeczki proszku do piecz. Masa serowa: 1 kg twarogu • 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.