Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (13:05)

    Rolada z kremem waniliowym i czekoladowym

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 10 dag mąki pszennej • 10 dag cukru • 4 jajka • 5 dag gorzkiej czekolady • 4 łyżki kakao • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika • łyżeczka cynamonu. Krem waniliowy: 400 ml śmietany • 12,5 dag serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru z wanilią • 10 dag suszonej żurawiny. Krem czekoladowy: 25 dag gorzkiej czekolady • 250 ml śmietany.

1. Ubij białka, dodaj cukier i żółtka. Wsyp składniki suche, wymieszaj. Dodaj startą czekoladę. Ciasto piecz 15 minut w temp. 180°C. Gorące ciasto połóż na ścierce, posypanej cukrem. Zwiń w roladę razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku i wystudź.

Reklama

2. Śmietanę ubij z serkiem i cukrem. Żurawinę posiekaj, wymieszaj z kremem. Posmaruj roladę, zwiń. Śmietanę podgrzej z czekoladą. Udekoruj ciasto, robiąc rowki.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.