Reklama
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Rolada z indyka

Składniki: 1,5 kg mięsa z piersi indyka ●sól, biały pieprz ●25 dag świeżych lub mrożonych żurawin ●15 dag twardych gruszek z syropu (ale mogą być również np. brzoskwinie lub morele w zalewie) ●2 łyżki masła ●cukier ●zioła, sałata do dekoracji

Przygotowanie: Mięso dokładnie opłucz, starannie osusz, np. papierowym ręcznikiem, a następnie rozkrój je na prostokątny płat, po czym oprósz solą oraz pieprzem.

Reklama

Żurawiny opłucz i starannie odsącz. Gruszki (ewentualnie brzoskwinie lub morele) pokrój w niedużą kostkę, a następnie ułóż z połową przygotowanych żurawin na mięsie, posyp cukrem. Całość zawiń ostrożnie, ale dokładnie, w zgrabną roladę. Obwiąż starannie nicią kuchenną i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Po tym czasie roladę odsącz z wydzielonego soku, polej roztopionym masłem. Włóż ją do foliowego rękawa do pieczenia mięs i ułóż w brytfannie lub na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. godzinę w temperaturze 190°C.

Dziesięć, piętnaście minut przed końcem pieczenia rozetnij foliowy rękaw, a mięso obłóż resztą żurawin. Posyp je cukrem.

Roladę z indyka można podawać np. z podsmażonymi ziemniakami i surówką.

Rada: Jeśli twoi bliscy lubią wytrawne smaki, owocowy farsz do rolady można wzbogacić np. ostrzejszym w smaku serem (żółtym, pleśniowym, owczym).

Świat kobiety
Więcej na temat:rolada z indyka | rolada | z | rada

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 10 porcji 50 dag mąki pszennej • 5 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 15 dag cukru • 5 jajek • 20 dag miękkiego masła • 15 dag rodzynek • 10 dag kandyzowanej skórki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.