Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (14:00)

    Rolada bożonarodzeniowa z kremem czekoladowym

Składniki: 50 dag śmietany kremówki, 6 dag masła, 5 dag miodu, 30 dag gorzkiej czekolady, 10 dag cukru, 5 jajek, 11 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 dag kakao, 2 łyżki oleju, 15 dag konfitury wiśniowej, posiekana czekolada do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

1. Śmietanę z masłem i miodem mocno podgrzać. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić, wstawić do lodówki na 24 godziny.

Reklama

2. Jajka wbić do metalowej miski. Dodać cukier. Miskę postawić nad parującą wodą. Ubijać trzepaczką, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Gdy podwoi swą objętość, zdjąć ją z kąpieli wodnej i, stale ubijając, wystudzić.

3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dolać olej, wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec 10 minut.

Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, ostrożnie usunąć pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w rulon i odłożyć do wystudzenia.

4. Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować wiśniową konfiturą, a następnie około 2/3 kremu czekoladowego. Biszkopt ponownie zwinąć w roladę i posmarować pozostałym kremem.

Udekorować posiekaną czekoladą i np. kandyzowanymi wiśniami. Mocno schłodzić w lodówce.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.