Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Rolada biszkoptowo-budyniowa

Składniki na 15 porcji. Ciasto: 3 jajka, 1 szkl. cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego , 1 szkl. mąki pszennej, sól, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 op. budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 10 dag miękkiego masła, 7 dag łuskanych pistacji, zielony barwnik spożywczy.

Reklama

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj na kremową masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 100 ml lodowatej wody. Dodaj przesianą mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia. Połącz z pianą z białek.

2. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 15 min. Wyjmij, usuń pergamin. Biszkopt ułóż na wilgotnej czystej ściereczce i zroluj razem z nią, formując roladę. Przestudź.

3. Przygotuj krem. Proszek budyniowy rozrób w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej budyń i mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Ostudź, utrzyj z masłem i barwnikiem. Pistacje zblenduj. 2 łyżki odłóż, resztę dodaj do kremu.

4. Rozwiń biszkopt, posmaruj przygotowaną masą (3 łyżki odłóż do dekoracji), a potem ponownie zwiń roladę. Z pozostałego kremu zrób na roladzie wzorki (za pomocą szprycy z małą końcówką). Struclę schłodź w lodówce, posyp odłożonymi pistacjami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● po szklance mleka i cukru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao ● 1,5 łyżeczki sody ● przyprawa do piernika ● 3 łyżki powideł ● 150 ml śmietanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.