Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Puszysty wieniec z pistacjami

Składniki na 20 porcji. Ciasto: 5 dag drożdży, 500 ml ciepłego mleka, 20 dag cukru, 1 kg mąki tortowej, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 20 dag masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko do posmarowania ciasta. Nadzienie: 300 ml mleka, 3 łyżki cukru, 30 dag mielonych pistacji, 1 op. cukru waniliowego, 4 łyżki dżemu morelowego, cynamon.

Reklama

1. Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

2. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj przestudzone masło. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

3. Przygotuj masę orzechową: mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej nim zmielone orzechy. Dodaj mielony cynamon do smaku. Wymieszaj z dżemem i odstaw na 40 min, aby masa zgęstniała.

4. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą orzechową i zwiń. Powstały rulon najpierw skręć, tak by przypominał warkocz, a następnie ułóż go na blasze przykrytej pergaminem, formując wieniec i sklejając brzegi. Struclę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 45 min w temp. 175 st. Ostudź i udekoruj wg uznania.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.