Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2011 (12:09)

    Proste przepisy na przysmaki świąteczne

Gotowanie ma dużo funkcji i tylko jedną z nich jest karmienie ludzi. Kiedy wchodzisz do kuchni, równocześnie tworzysz i reagujesz na wyobrażenie, które masz o samej sobie, o tym jaką osobą jesteś lub jaką chciałabyś być. A o tej porze roku kulinarna scena ma szczególne znaczenie. Święta nie wymagają, by stać się całkiem inną osobą, ale z pewnością zapraszają do przemyśleń.

Zdjęcie

Łatwe ciasto świąteczne   /The New York Times
Łatwe ciasto świąteczne  
/The New York Times

Nie proponuję czegoś bardzo odważnego. Jestem zbyt zdezorganizowana i brak mi zręczności, by sugerować robienie domków z piernika czy innych bajkowych konstrukcji, ale możemy dostosować działania do umiejętności i ilości wolnego czasu.

Świąteczne pieczenie nie musi być anachronizmem czy czymś stojącym w sprzeczności z tym, co zwykle robimy. Blacha świątecznych babeczek, super łatwy, ładnie przyozdobiony keks i jadalne dekoracje choinkowe, ze złotymi i srebrnymi elementami z pewnością nie przekraczają umiejętności przeciętnego kucharza. Zrobienie choćby jeden z tych rzeczy nastroi cię świątecznie, a nie doprowadzi do wycieńczenia.

Reklama

Wiem, o czym mówię. Któregoś razu zamierzałam zrobić tradycyjne ciasto świąteczne, według przepisu, przynajmniej na początku. Parę wymaganych miesięcy wcześniej, kupiłam suszone owoce, pokroiłam je i namoczyłam w alkoholu. Kiedy nadszedł czas robienia ciasta, byłam już tak wykończona, że zabrakło mi energii.

Dlatego teraz stosuję łatwiejszą metodę. Kiedy nachodzi mnie potrzeba przygotowania domowych świątecznych wypieków, wrzucam rodzynki i suszone porzeczki do rondelka i podgrzewam je tak, by aromat masła i rum przeniknął do owoców. Dodaję mąkę, jajka i muz z kasztanów, by nadać ciastu świąteczną głębię, a potem przekładam wszystko do blachy. Piekę w niskiej temperaturze aż otrzymam ciasto, które jest aromatyczne i owocowe, tak jak na to liczyłam.

Wysiłek jest minimalny. Nawet kompletna łamaga poradzi sobie z ułożeniem paru orzechów i kandyzowanych owoców na wierzchu ciasta, otrzymując piękne dzieło sztuki cukierniczej, które napawa dumą. Kulinarna pewność siebie - i świąteczny nastrój - jeszcze nigdy nie były tak łatwe do osiągnięcia.

Jeśli masz ochotę, możesz to jeszcze bardziej ułatwić - istnieje niewiele lepszych deserów niż kawałek nieudekorowanego, wilgotnego, ciemnego keksa z kawałkiem ostrego sera.

Kontekst to podstawa w życiu i w gotowaniu. Zwykle unikam produkowania potraw jak z obrazka, ale w święta można sobie trochę pofolgować i zrobić coś eleganckiego. Przynajmniej tak sobie powtarzam. I to chyba działa.

Odkąd mam dzieci, zawsze piekę świąteczne babeczki, a ta wersja jest obecnie moją ulubioną. Babeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu - nic poza zwyczajnym mieszaniem. A te małe ciasteczka, bogate w kakao, wilgotne dzięki dodatkowi bananów, można przechowywać parę dni, bez żadnego uszczerbku dla ich smaku czy konsystencji.

Kup złote papilotki i pokryj babeczki grubą warstwą białego lukru i listkami z marcepanu. A ponieważ głównym koszmarem świąt są raczej zakupy, a nie gotowanie, możesz sobie oszczędzić trochę nerwów rozdając blachy tych maleństw owinięte w celofan i ozdobione wstążkami.

Zresztą kuchnia jest nie tylko bardziej przytulnym miejscem niż sklepy, ale też cudowną ucieczką leniwego rodzica od zajmowania się dziećmi. Owszem, jest potem sporo sprzątania, ale znajdziesz tu idealne zajęcie dla nadaktywnych maluchów. Poza tym rytuał to ważna część rodzinnych świąt - to dzięki niemu ta pora roku jest tak wyjątkowa.

Dlatego każdego roku wyjmuje swoje świąteczne foremki na ciastka, przygotowuję łatwe do formowania ciasta i pozwalam dzieciom na robienie ciastek, które potem powieszą na choince. Do ciasta dodaje pieprz, dzięki któremu są przyjemnie pikantne, ale tak naprawdę zapobiega to jedzeniu surowego ciasta przez dzieci.

Jeśli chodzi o dekorowanie, preferuję eleganckie, oszczędne i minimalistyczne ozdoby, natomiast dzieci mają podejście jak Donatella Versace. Nie walcz z tym: jeśli nawet w święta nie umiesz znaleźć miejsca na cukrowy kicz, to znaczy, że jeszcze nie poczułaś ducha Bożego Narodzenia.

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 2 żółtka • 15 dag masła • 25 dag mąki • 8 dag cukru pudru • 10 dag miodu • opakowanie przyprawy do piernika • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.