Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (13:05)

    Polędwica wellington z szynką wędzoną

Składniki na 8 porcji: ok. 1 kg polędwicy wołowej, 30 dag pieczarek, 1 łyżka musztardy, kilka plasterków szynki wędzonej, np. parmeńskiej, 1 opak. świeżego ciasta francuskiego, 1 jajko, po 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej.

Reklama

1. Polędwicę oczyść z błonek, osusz, posyp solą i pieprzem. Włóż na rozgrzany olej, obsmaż ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odstaw, by ostygła. Posmaruj musztardą i posyp ziołami.

2. Pieczarki umyj i osusz – nie musisz obierać ich ze skórki! Grzyby drobno posiekaj. Wrzuć na suchą patelnię, smaż, aż zbrązowieją. Dodaj masło, duś kilka minut, mieszając. Dopraw solą.

3. Na folii rozłóż szynkę, posmaruj ją pieczarkami, połóż polędwicę. Zawiń ją w plastry szynki, ściśle owiń folią, wstaw na ok. 15 minut do lodówki. Zdejmij folię, owiń mięso ciastem, sklej brzegi.

4. Z resztek ciasta wytnij ozdoby i przylep je na wierzchu. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, piecz 20 minut w 200ºC, potem 15 minut w 180ºC. Pokrój 10 minut po wyjęciu z piekarnika.

Ziemniaki gratin – pyszny dodatek

Foremkę żaroodporną natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i wysmaruj łyżeczką masła. Kilogram ziemniaków umyj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki grubości 2 mm. Nie płucz ich!

Ułóż jedną warstwę plasterków ziemniaków tak, by zachodziły na siebie na około 1 cm, odrobinę posól.

Ułóż w ten sposób resztę ziemniaków. Zalej 250 ml śmietanki 30%. Naczynie szczelnie przykryj i piecz 60 minut w 200ºC. Posyp 15 dag startego żółtego sera i piecz, aż ser się rozpuści.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 35 sztuk: 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, sól, 2 jajka, 30 dag mąki pszennej, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, lukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.