Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Plecionka z marcepanem

Składniki na 25 porcji. Ciasto: 5 dag drożdży, 500 ml ciepłego mleka, 20 dag cukru, 1 kg mąki tortowej, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 20 dag masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko do posmarowania ciasta. Nadzienie: 25 dag marcepana, po 5 dag kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy, rodzynek oraz posiekanych migdałów.

Reklama

1. Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.

2. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj masło. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski z ciastem dodaj migdały, rodzynki i kandyzowane skórki. Zagnieć ponownie ciasto, odstaw je na 20 min, by podrosło. Marcepan rozetrzyj i uformuj z niego wałeczki o długości ok. 25 cm.

3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na placek o śr. ok. 25 cm. Na środku każdego ułóż marcepanowy wałek. Zwiń ciasto.

4. Rulony spleć ze sobą, tak by przypominały warkocze. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Warkocz posmaruj jajkiem. Piecz 45 min w 175 st. Wystudź, przed podaniem ew. posyp cukrem pudem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.