Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (15:00)

    Placek korzenny

Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 22,5 dag konfitury malinowej, 17,5 dag cukru pudru, 2 łyżki rumu, 21 całych migdałów ze skórką, masło do posmarowania foremki

Przygotowanie: ok. 50 minut.

1. Gorzką czekoladę połamać na kawałeczki i stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Odstawić do wystudzenia. Zimną czekoladę utrzeć z masłem, cukrem i jajkami. Dodać przyprawę korzenną.

Reklama

2. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypywać porcjami do masy czekoladowej. Dobrze wymieszać mikserem. Blachę posmarować masłem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 25 minut. Odstawić do wystudzenia.

3. Wystudzone ciasto rozkroić na dwa placki. Przełożyć je konfiturą malinową. Cukier puder utrzeć z rumem i 2 łyżkami wody na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch ciasta. Udekorować całymi migdałami. Przed podaniem pokroić ciasto na porcje – na każdej porcji powinien być jeden migdał.

Porcja: 230 kcal.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.