Reklama
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Pieróg biłgorajski, czyli krupniak

Składniki na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej, 5 ziemniaków, 10 dag masła, 30 dag tłustego białego sera , 2 jajka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, świeża mięta Ciasto: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki masła, 2 szklanki mąki pszennej, 10 dag masła, żółtko, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżki soli , jajko do posmarowania

Przygotowanie: Ugotuj kaszę w 5 szklankach osolonej wody. Do ugotowanej kaszy dodaj masło. Obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie ubij je tłuczkiem.

Reklama

Po chwili dodaj do nich kaszę i pokruszony ser. Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki farszu (można dodać garść posiekanych liści mięty). Dopraw hojnie solą i pieprzem.

Rozetrzyj drożdże z cukrem i mlekiem. Przykryj i postaw w ciepłym miejscu, aż dwukrotnie zwiększą objętość. Posiekaj mąkę z masłem. Na mąkę wylej podrośnięty rozczyn, dodaj żółtko, śmietanę, sól. Wyrobione na gładko ciasto przykryj i zostaw.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i przenieś na blachę. Na połowę nałóż nadzienie, zostawiając wolny brzeg.

Przykryj drugą połową i dokładnie sklej brzegi. Posmaruj rozmąconym jajkiem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika na godzinę. Po wyjęciu obciąż ciasto deseczką, aby nie odlepiło się od farszu. Podawaj pieróg gorący lub na zimno.

Olivia
Więcej na temat:pieróg biłgorajski | ciasto

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 10 porcji 50 dag mąki pszennej • 5 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 15 dag cukru • 5 jajek • 20 dag miękkiego masła • 15 dag rodzynek • 10 dag kandyzowanej skórki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.