Reklama
  • Piątek, 27 stycznia 2017 (08:00)

    Piernikowe renifery

Składniki: 15 dag mąki, po 5 dag cukru pudru, miodu i masła, po płaskiej łyżeczce sody i przyprawy do piernika, żółtko, 1/2 gorzkiej czekolady, czekolada mleczna, groszki.

Wycinam ciasteczka foremką do ludzików, a potem odwracam. Przepis przysłała Dorota Wójcicka z Niepołomic

Reklama

1. Mąkę posiekaj z masłem. Wsyp sodę, przyprawę do piernika. Wlej miód oraz żółtko i zagnieć gładkie ciasto.

2. Rozwałkuj je na grubość 2 mm. Foremką do ludzików wykrój ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Odstaw, aby ostygły.

3. Dekoracja: rozpuść oddzielnie czekolady. Odwróć ludzika do góry nogami. Mleczną czekoladą rysuj reniferka, pomagając sobie patyczkiem. Przyklej czerwony groszek jako nos. Z gorzkiej czekolady zrób oczy.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.