Reklama
  • Środa, 4 stycznia 2017 (08:05)

    Piernikowe choinki z pestkami dyni

Składniki na 30 sztuk: 40 dag mąki, 3 jajka, 5 dag masła, 30 dag cukru, po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i przyprawy do piernika, 2 łyżki naturalnego miodu, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, cukier puder, pestki dyni, zielony barwnik spożywczy.

1 Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj kopczyk. Na środku zrób dołek. Wbij w niego dwa jajka. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło. Wsyp połowę cukru. Składniki zarób nożem.

Reklama

2 Wsyp po łyżeczce sody oczyszczonej oraz przyprawy do piernika. Wlej miód. Jeszcze raz posiekaj całość nożem, a potem szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią, a następnie odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

3 Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Foremkami o kształcie choinki wykrawaj pierniczki. Partiami układaj je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 15 min w 170 st. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, ostudź.

4 Pierniczki posyp cukrem pudrem. Resztę cukru kryształu utrzyj z białkiem, sokiem z cytryny i odrobiną barwnika. Pestki dyni zanurzaj w lukrze, ozdób choinki.

czas ok. 80 min; porcja – 40 kcal cena 50 gr

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.