Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Piernikowa gwiazda

Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 750 ml mleka, 75 g cukru, 1 i ½ opakowania budyniu waniliowego, 375 g miękkiego masła, 6 łyżek dżemu wiśniowego, cukier puder, wiśnie kandyzowane, 1 łyżka posiekanych orzechów

Przygotowanie:

1. Z białek ubij pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodawaj po żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, wymieszaj. Ciasto przelej do formy w kształcie gwiazdy. Piecz 35-40 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół. 

Reklama

2. Do ½ szklanki mleka wsyp proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy; mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj wystudzony budyń. 10 łyżek kremu budyniowego przełóż do rękawa cukierniczego.

3. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj dżemem oraz 2/3 kremu. Pozostałym kremem posmaruj wierzch drugiego kawałka, oprósz z wierzchu cukrem pudrem. Ułóż jeden na drugim. Wierzch ozdób kremem z rękawa, wiśniami oraz orzechami.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.