Reklama
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Piernikowa chatka

Składniki na 10 porcji (1 sztukę): Na ciasto piernikowe: 600 g mąki pszennej, 250 g margaryny, 200 g brązowego cukru, 7 łyżek płynnego miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 5 łyżeczek przyprawy do piernika. Ponadto: 200 g cukru pudru, 1 białko, 2 opakowania paluszków, migdały, kolorowa posypka.

Przygotowanie:

Reklama

1. Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier oraz miód. Mieszając podgrzewaj aż składniki się rozpuszczą. Do przesianej mąki wsyp sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika, wymieszaj. Dodaj zawartość rondelka, wyrób jednolite ciasto. 

2. Z papieru przygotuj szablony ścian, dachu i komina. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wytnij części domu z szablonów. Piecz ok. 12 min w temperaturze 180°C.

3. Do białka wsyp cukier puder, utrzyj drewnianą łyżką (powinien być bardzo gęsty, jeśli będzie za rzadki – dodaj więcej cukru pudru). Paluszki posmaruj niewielką ilością lukru i przyklej do ścian domku.

Pozostały lukier przełóż do rękawa cukierniczego, wyciskając niewielkie porcje sklej ściany domku, dach oraz komin. Udekoruj według uznania.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.