Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Piernik z powidłami

Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250 g masła, 2 szkl. cukru, 500 g miodu, 3 jajka, 3 łyżeczki sody, 125 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 2 torebki przyprawy korzennej, orzechy włoskie, powidła śliwkowe, skórka pomarańczowa. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej, 40 g masła.

Przygotowanie:

Miód, cukier i masło podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia. Sodę rozpuść w zimnym mleku.

Do prze studzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, sodę z mlekiem, przyprawę korzenną, sól, pokruszone orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrób ciasto.

Reklama

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz w temp. 170 stopni C ok. godziny.

Wystudzony piernik wyjmij delikatnie z formy i przekrój wzdłuż na 3 blaty. Dwa posmaruj powidłami i złóż, lekko dociskając. Polej piernik polewą (rozpuszczone masło z czekoladą) i udekoruj świątecznie.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.