Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Piernik z bakaliami

Składniki na 20 porcji Na ciasto: 35 dag miodu, 12 dag cukru,20 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 1 łyżka przyprawy do piernika, 2 łyżeczki cynamonu, 50 dag mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 125 ml mleka, 10 dag migdałów, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag moreli. Ponadto: 5 dag blanszowanych migdałów, 5 dag kandyzowanych wiśni, 1 łyżka posiekanych pistacji

Przygotowanie:

1. Miód, cukier oraz tłuszcz podgrzej mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Migdały posiekaj, morele pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, dodaj skórkę pomarańczową oraz 1 łyżkę mąki, wymieszaj. Pozostałą mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Reklama

2. Do miski wlej przestudzony miód z cukrem i tłuszczem. Dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon, zmiksuj. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj suche składniki oraz mleko. Na koniec wsyp bakalie, wymieszaj łyżką.

3. Migdały oraz wiśnie przekrój na pół. Prostokątną blachę (o wym. 35x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż wiśnie oraz migdały tworząc kwiatki. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, posyp pistacjami.

Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.