Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego 2017 (08:00)

    Piernik w czekoladzie

Składniki na 12 porcji: ● 2 szklanki mąki ● 15 dag masła ● 30 dag płynnego miodu ● 20 dag orzechów włoskich ● 2 łyżki rumu ● 15 dag cukru ● 3 jajka ● po łyżeczce smażonej skórki pomarańczowej i przyprawy piernikowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● tabliczka czekolady deserowej ● łyżka masła.

Reklama

1. Masło utrzyj z cukrem, miodem i żółtkami. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Do gładkiej masy wsyp przyprawę piernikową oraz drobno posiekane orzechy ze skórką pomarańczową. Dolej rum, dodaj pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszaj.

3. Przełóż masę do natłuszczonej formy, posypanej tartą bułką i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ciasto około 70 minut.

4. W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuść rozdrobnioną czekoladę z posiekanym masłem. Wymieszaj z rumem.

5. Upieczony, lekko przestudzony piernik polej ciepłą polewą i udekoruj według uznania.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.