Reklama
  • Środa, 27 listopada 2013 (11:00)

    Pierniczki migdałowo-gryczane, kisiel żurawinowy, ryba pod pierzynką

Lubię zbierać egzotyczne przyprawy. Przynajmniej raz do roku mam okazję wykorzystać swoją kolekcję, komponując aromatyczną mieszankę do pierników. Najważniejsze są w niej cynamon i imbir. Jednak to kilka sekretnych dodatków sprawia, że różni się od gotowych przypraw korzennych.

Jakie to składniki? Suszona skórka mandarynkowa, anyżek, jawajski cubeb, zwany ogoniastym pieprzem, i graines de paradis, czyli aframon madagaskarski. Co roku piekę jeden rodzaj pierników, ale na każde Boże Narodzenie nieco zmieniam przepis. Gdy ciastka są już gotowe, zaczynamy zajęcia zdobnicze. Wszyscy lukrujemy! Jest przy tym dużo śmiechu, bo mąż i syn mają więcej zapału niż talentu dekoratorskiego.

Reklama

Egzotyczna przyprawa do pierników: 5 lasek cynamonu połamanego na mniejsze kawałki, 1 i 1/2 łyżeczki suszonej skórki z mandarynek, 1 i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki całych goździków, 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 i 1/2 łyżeczki drobno połamanych kwiatów muszkatołowca, 1 łyżeczka ziarenek cubeb (lub ziela angielskiego), 1 łyżeczka ziarenek wyłuskanych ze strączków zielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki ziarenek białego pieprzu, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1/8 łyżeczki nasion anyżku, opcjonalnie 1/4 łyżeczki aframonu rajskiego (ebay.com).

Składniki zmiel w młynku do kawy. Przechowuj w zakręconym słoiczku.

Pierniczki z migdałami i mąką gryczaną: 200 g jasnego miodu, 200 g ciemnego miodu, 100 g masła, 100 g ciemnego brązowego cukru z melasą, 100 g jasnego brązowego cukru, 125 ml mleka, 1 duże jajko, 700 g mąki, 25 g skrobi kukurydzianej, 10 g kakao (ok. 1 i 1/2 łyżki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 150 g mąki gryczanej, 150 g migdałów zmielonych na pył (bez skórek), 2 i 1/2 łyżeczki egzotycznej przyprawy do pierników, sok i otarta skórka z 1 cytryny.

Jasny i ciemny miód, oba rodzaje cukru, masło i mleko podgrzej w dużym garnku, aż się rozpuszczą. Nie mogą się zagotować! Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej (inaczej w cieście będą grudki). Dosyp do nich mąkę gryczaną, jak najdrobniej zmielone migdały i przyprawę do pierników. Wymieszaj trzepaczką do piany.

Do lekko przestudzonej masy miodowej dodaj jajko i ubij trzepaczką, aż połączy się z miodem. Wsyp do masy suche składniki, skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie dobrze wyrób ciasto. Odłóż je do lodówki na dzień lub dwa. Po leżakowaniu wyjmij ciasto z lodówki. Oddziel porcję do wałkowania (resztę włóż do lodówki).

Oprósz stolnicę mąką, wałkuj ciasto, aż będzie miało grubość 3–5 mm. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wytnij pierniczki, ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10–15 minut w zależności od wielkości pierniczków. Po wystudzeniu udekoruj.

Kisiel żurawinowy

500 g żurawin świeżych lub mrożonych, 1 l wody, cukier do smaku, skórka obrana z 1/2 cytryny, 5 łyżek mąki ziemniaczanej.

Umyte żurawiny zagotuj szybko z wodą i skórką cytrynową (powinny lekko popękać), gotuj jeszcze 2–3 minuty. Usuń skórkę cytrynową. Przetrzyj owoce przez sito do wody, w której się gotowały. Dosłódź do smaku.

Mąkę ziemniaczaną rozrób w 1/3 szklanki wody. Przecier żurawinowy doprowadź do wrzenia i cienkim strumieniem, ciągle mieszając, dolewaj mieszankę wody i mąki ziemniaczanej. Przestań ją dolewać, gdy kisiel osiąg- nie odpowiednią gęstość (pamiętaj: gdy ostygnie, jeszcze zgęstnieje!).

Ryba pod pierzynką

Przepis na to wigilijne danie ewoluuje od lat. Babcia robiła rybę tylko z grzybami, mama zdecydowała, że do śmietanowego sosu należy dodać świeżą zieleninę. Ja ulepszyłam pierzynkę, dorzucając do niej opiekane hiszpańskie papryki.

5 dużych filetów z soli, sok z 1/2 cytryny, gruba morska sól i pieprz do natarcia ryb, 3 łyżki masła, 300 ml 30% kwaśnej i gęstej śmietany, po 2 łyżki posiekanych: szczypiorku, koperku, natki pietruszki, 1 cebula pokrojona w kostkę, 250 g małych pieczarek, 2 średniej wielkości opieczone czerwone papryki bez skóry (najlepiej pimiento del piquillo; można je kupić gotowe w zalewie, mają łagodny słodki smak), 150 g łagodnego żółtego sera.

Natrzyj filety solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Rozpuść masło na patelni, obsmaż rybę po 2 minuty z każdej strony. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj śmietanę z pieprzem, solą i posiekaną zieleniną.

Cebulę posiekaną w kostkę i pieczarki (całe lub pokrojone na połówki, jeśli są większe) obsmaż na maśle. Dodaj opieczoną paprykę pokrojoną w kostkę.

Nagrzej piekarnik do 200ºC. Na filety nałóż pieczarki z papryką, zalej sosem śmietanowym i posyp startym serem. Zapiekaj przez 15–20 minut, aż ser się roztopi i zrumieni. Podawaj gorące.

Więcej na temat:pierniczki | kisiel | ryba | Ja | przepis | narodzenie | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki na 60 sztuk: 20 dag miodu, 40 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 4–5 łyżek karmelu, 10 dag cukru pudru, 1 jajko, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, mąka do oprószenia... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.