Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:00)

    Pieczony karp

Składniki: 1 duży karp, sok z jednej cytryny, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, przyprawa do ryb lub ulubione zioła, ziele angielskie, liście laurowe

Reklama

Przygotowanie: 1. Jeśli obawiasz się charakterystycznego mulistego posmaku dużego karpia, możesz go przed przyrządzeniem dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie namoczyć w mleku lub posolić.

Lepiej i zwykle taniej jest kupić dużą rybę niż trzy małe, bo zyskamy w ten sposób więcej mięsa. Sporo osób twierdzi, że karp najlepiej smakuje przygotowany dzień wcześniej, a w Wigilię odgrzany.

Jeśli chcesz go jednak przygotować w dniu konsumpcji, to poprzedniego wieczoru pokrój rybę w dzwonka i obłóż ją plastrami cebuli. Do naczynia dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż na noc do lodówki.

2. Czas pieczenia ryby zależy od jej wagi. Przyjmuje się 30 minut na każdy kilogram.

3. Po wyjęciu z lodówki usuń cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Posól rybę i oprósz, świeżo mielonym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.

4. Posyp karpia delikatnie słodką papryką, przyprawą do ryb lub ulubionymi ziołami.

5. Natłuść dokładnie naczynie żaroodporne olejem rzepakowym i ułóż w nim ciasno dzwonka ryby. 6. Piecz do miękkości (1,5-kilogramowego karpia ok. 90 minut w 180 stopniach C.)

7. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!

Czas: ok. 90 min. Poziom: średni, porcje: 4, ilość kalorii: 130 kcal/ porcja.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.