Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Pasztet z pomidorami

Składniki na 12 porcji: 1 pierś kurczaka, 3 jajka, 1,5 kg mieszanych mięs, 50 dag boczku, 40 dag wątróbki, pieprz, włoszczyzna, 3 cebule, sól, 2 kajzerki, łyżeczka gałki muszkat., po 1/4 łyżeczki imbiru i tymianku, 1 garść suszonych pomidorów, ziele ang., liść laurowy.

1 Pierś natrzyj pieprzem i solą. Obsmaż na łyżce oleju, pokrój na kawałki. Mieszane mięsa i boczek pokrój, zalej wrzącą wodą. Gotuj do miękkości z dodatkiem kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liści laurowych, pęczka oczyszczonej włoszczyzny oraz cebul.

2 Mięsa wyjmij. Do wywaru włóż wątróbkę, gotuj 10 minut. Wyjmij. W wywarze namocz kajzerki, odciśnij. Wszystkie mięsa zmiel dwukrotnie z kajzerkami. Dodaj żółtka, posiekane pomidory i pianę z białek.

Reklama

3 Masę dopraw solą, pieprzem, gałką, imbirem i tymiankiem. Wymieszaj z piersią kurczaka. Przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz około 40 minut.

czas ok. 90 min; porcja – 490 kcal, cena 2,90 zł

Dla wegetarian - pasztet z selera

Jeśli wśród świątecznych gości będą wegetarianie, przygotuj pyszny pasztet z selera. Zetrzyj na tarce 1 kg tego warzywa. Duś 20 minut na maśle razem z 3 posiekanymi cebulami i czosnkiem do smaku. Połącz warzywa z 6 jajkami, szklanką namoczonej w mleku i zmiksowanej bułki tartej oraz strąkiem posiekanej czerwonej papryki. Wsyp 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku. Masę przełóż do formy. Piecz pasztet w 150 st około 1,5 godziny.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.