Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Pasztet

Składniki dla 8 osób: 40 dag wątróbki z kurczaka • 2 cebule • ząbek czosnku • 2 jajka • 25 dag boczku surowego • 40 dag zielonej soczewicy • 3 marchewki • 2 łyżki orzechów włoskich • garść suszonych grzybów • szczypta gałki muszkatołowej • 2 łyżki mąki • 3 ziela angielskie • 3 liście laurowe • 2 łyżki bułki tartej • łyżeczka masła • olej • majeranek • sól • pieprz

Reklama

1. Grzyby mocz pół godziny, ugotuj. W garnku zagotuj wodę z marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym, włóż boczek, gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę, smaż z wątróbką i czosnkiem na rozgrzanym oleju. Soczewicę zalej trzema szklankami wody, posól, gotuj kwadrans. Orzechy posiekaj drobno.

2. Posiekaj drobno boczek, wątróbkę, soczewicę, grzyby, marchewki i orzechy. Masę przypraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodaj jajka i mąkę. Wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą, włóż masę, wyrównaj, piecz w 180°C przez godzinę.

Czas: około 2 godzin.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.