Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Paszteciki z grochem, kapustą i pietruszką

Składniki dla 6 osób: Ciasto: 50 dag mąki pszennej • 3 łyżki masła • szklanka mleka • pół szklanki jogurtu naturalnego • 3 jajka • 3 dag drożdży • sól Farsz: szklanka grochu • 60 dag kapusty kiszonej • pół pęczku natki pietruszki • 2 łyżki oleju • garść suszonych śliwek • majeranek • ziele angielskie • liście laurowe • czarnuszka • olej • sól • pieprz

1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Drożdże rozrób z cukrem, mlekiem i mąką, odstaw. Gdy urosną, wlej je do mąki, dodaj jajka, jogurt, sól. Wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Groch gotuj do miękkości, odcedź, ostudź, zmiksuj. Kapustę możesz wypłukać w zimnej wodzie, jeśli nie chcesz, by była kwaśna. Posiekaj ją. Na rozgrzanym oleju podsmaż kapustę, podlej wodą, dodaj przyprawy. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś. Dodaj groch. Natkę zmiksuj z 2 łyżkami oleju i przyprawami.

3. Ciasto rozwałkuj. Układaj farsz z kapusty, a na nim farsz z pietruszki i suszone śliwki, zawijaj, zaklej. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Czas: około 2 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.