Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Paszteciki z grochem, kapustą i pietruszką

Składniki dla 6 osób: Ciasto: 50 dag mąki pszennej • 3 łyżki masła • szklanka mleka • pół szklanki jogurtu naturalnego • 3 jajka • 3 dag drożdży • sól Farsz: szklanka grochu • 60 dag kapusty kiszonej • pół pęczku natki pietruszki • 2 łyżki oleju • garść suszonych śliwek • majeranek • ziele angielskie • liście laurowe • czarnuszka • olej • sól • pieprz

1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Drożdże rozrób z cukrem, mlekiem i mąką, odstaw. Gdy urosną, wlej je do mąki, dodaj jajka, jogurt, sól. Wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Groch gotuj do miękkości, odcedź, ostudź, zmiksuj. Kapustę możesz wypłukać w zimnej wodzie, jeśli nie chcesz, by była kwaśna. Posiekaj ją. Na rozgrzanym oleju podsmaż kapustę, podlej wodą, dodaj przyprawy. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś. Dodaj groch. Natkę zmiksuj z 2 łyżkami oleju i przyprawami.

3. Ciasto rozwałkuj. Układaj farsz z kapusty, a na nim farsz z pietruszki i suszone śliwki, zawijaj, zaklej. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Czas: około 2 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.