Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Ozorek w galarecie

Składniki na 6 porcji: 1 cebula, sól, 1 marchew, 80 dag ozorka wołowego, pieprz, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżka żelatyny w proszku, gałązki koperku, ziarnka granatu i łyżka kwaśnej śmietany do dekoracji.

czas ok. 130 min; porcja – 290 kcal, cena 3,70 zł

Reklama

1 Obierz cebulę i marchew. Ozorek umyj, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby mięso było zakryte. Dodaj cebulę, ziarna pieprzu i ziela oraz liść laurowy. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj 1-1,5 godziny. 10 min przed końcem gotowania włóż do garnka marchew.

2 Wyjmij z bulionu cebulę i przyprawy, miękką marchew oraz ozorek. Ozorek natychmiast schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plastry. Marchewkę posiekaj, z plasterków powykrawaj dekoracyjne kwiatki.

3 Z garnka odlej szklankę bulionu, poczekaj, aż wystygnie. Dodaj żelatynę, odstaw na 10 minut, aby nasiąkła. Następnie, stale mieszając podgrzewaj bulion, aż żelatyna się rozpuści.

4 Odlej kolejne trzy szklanki bulionu, przecedź go i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Dopraw solą i pieprzem, ostudź. Na półmisku ułóż plastry ozorka, marchewkę oraz gałązki kopru. Zalej tężejącą galaretą. Ozdób ziarenkami granatu, a przed podaniem kleksami ze śmietany.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.