Reklama
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Orzechowe ciasteczka

Składniki na ok. 30 sztuk: Na ciasteczka: 270 g mąki pszennej, 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich, 80 g cukru pudru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 200 g miękkiego masła lub margaryny. Ponadto: 250 g cukru pudru, 1 białko, ½ łyżeczki soku z cytryny, migdały , pistacje, orzechy laskowe, kandyzowane wiśnie oraz ananasy, suszone morele.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy oraz masę maślaną. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm. Foremką wytnij ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. 

3. Przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder. Dodaj schłodzone białko oraz sok z cytryny. Miksuj lub mieszaj drewnianą łyżką 7-10 min. Gotowy lukier powinien być gładki i lśniący. Ciasteczka udekoruj lukrem oraz bakaliami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 180 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.