Reklama
  • Piątek, 27 stycznia 2017 (08:00)

    Nadziewane pierniczki

Składniki: 50 dag mąki, 4 żółtka, 2 białka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 100 ml śmietany, pół łyżeczki sody, 2 łyżki przyprawy do pierników, 12,5 dag masła, 20 dag miodu, powidła do nadziewania. Polewa: 5 dag masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

1. Miód zagotuj z przyprawą, dodaj masło i ostudź. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka. Wsyp mąkę, kakao, sodę, wlej śmietanę i zagnieć ciasto. Chłodź przez dobę.

2. Rozwałkuj, wytnij serduszka. Na połowie ciasteczek połóż odrobinę powideł, nakryj resztą, sklej. Piecz 10 min w 180˚C. Polewa: stop masło z gorzką czekoladą. W masie zanurzaj serduszka.

Reklama

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.