Reklama
  • Piątek, 27 stycznia 2017 (08:00)

    Nadziewane pierniczki

Składniki: 50 dag mąki, 4 żółtka, 2 białka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 100 ml śmietany, pół łyżeczki sody, 2 łyżki przyprawy do pierników, 12,5 dag masła, 20 dag miodu, powidła do nadziewania. Polewa: 5 dag masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

1. Miód zagotuj z przyprawą, dodaj masło i ostudź. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka. Wsyp mąkę, kakao, sodę, wlej śmietanę i zagnieć ciasto. Chłodź przez dobę.

2. Rozwałkuj, wytnij serduszka. Na połowie ciasteczek połóż odrobinę powideł, nakryj resztą, sklej. Piecz 10 min w 180˚C. Polewa: stop masło z gorzką czekoladą. W masie zanurzaj serduszka.

Reklama

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.