Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia 2017 (10:00)

    Makowiec z kruszonką

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 250 g masła, 4 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masa makowa: puszka masy makowej (850 g), 2 łyżki bułki tartej, 4 białka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć dokładnie i uformuj w kulę. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.

Reklama

Teraz kolej na masę. Białka ubij na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszaj z bułką tartą i ubitymi białkami. Przełóż na blaszkę i równomiernie rozłóż.

Pozostałą część zetrzyj na tarce, aż powstanie kruszonka. Posyp nią górną warstwę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50-60 min. Niech wystygnie w piekarniku.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.