Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Makowiec z kruszonką

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 250 g masła, 4 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masa makowa: puszka masy makowej (850 g), 2 łyżki bułki tartej, 4 białka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć dokładnie i uformuj w kulę. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.

Reklama

Teraz kolej na masę. Białka ubij na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszaj z bułką tartą i ubitymi białkami. Przełóż na blaszkę i równomiernie rozłóż.

Pozostałą część zetrzyj na tarce, aż powstanie kruszonka. Posyp nią górną warstwę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50-60 min. Niech wystygnie w piekarniku.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.