Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (15:00)

    Makowiec mokka

Składniki: 15 dag białego cukru, 17,5 dag masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 20 dag gotowej masy makowej, 20 dag mąki, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku, 3 dag mielonych migdałów, 1 łyżka likieru kawowego, 2,5 dag brązowego cukru, 20 dag białej czekolady, 5 dag kwaśnej śmietany, mak do dekoracji, masło i mąka do formy

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Masło utrzeć z białym cukrem na puszystą masę. Do masy maślanej kolejno wbijać jajka. Potem wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Masę makową wymieszać z kawą rozpuszczalną i likierem kawowym. Dodać brązowy cukier i mielone migdały.

2. Podłużną foremkę (poj. 1,5 l) posmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować 2/3 ciasta. Wyłożyć masę makową. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch wyrównać.

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 minut. Upieczone ciasto studzić 10 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

4. Białą czekoladę połamać na kawałeczki, stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Wymieszać ze śmietaną. Ciasto posmarować przygotowaną polewą. Udekorować makiem (póki polewa nie zastygnie).

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.