Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (13:06)

    Makowiec jak u mamy

SKŁADNIKI na 20 porcji Ciasto: 50 dag mąki • 25 dag masła • 5 dag świeżych drożdży • 10 dag cukru pudru • 2 jajka • 3 żółtka • 5 kropli aromatu waniliowego • 3 łyżki gęstej śmietany. Masa makowa: 30 dag maku • 10 dag cukru • 100 ml płynnego miodu • 2 dag świeżych drożdży • 5 dag zmielonych migdałów • 15 dag rodzynek • 15 dag orzechów laskowych • jajko • żółtko • 5 kropli aromatu migdałowego • łyżka mąki pszennej • łyżka mąki ziemniaczanej • 1,5 łyżki bułki tartej. Lukier: białko • 15 dag cukru pudru • skórka pomarańczowa.

1 Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw.

Reklama

2 Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże i resztę składników. Wymieszaj.

3 Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto.

Formy wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Zrób lukier, udekoruj.

CZAS: 2,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ciasto | MAK | as` | As | ciasta | mamy | U

Zobacz również

  • Składniki na 40 sztuk: 60 dag mąki pszennej, 4 żółtka+2 białka, 1 łyżka kakao, 100 ml kwaśnej śmietany, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżeczki przyprawy korzennej, 2/3 szkl. oleju, 35 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.