Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (13:05)

    Makowiec

Składniki na 15 porcji: Ciasto: 50 dag mąki tortowej, 4 dag świeżych drożdży, 12 dag drobnego cukru do wypieków, 16 dag masła, 200 ml mleka 3,2 proc., 5 żółtek, sól , ekstrakt z wanilii. Masa makowa: 50 dag suchego maku, 12 dag cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki płynnego miodu, 4 białka, aromat migdałowy i rumowy. Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wrzątku.

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, przykryć, odstawić do wyrośnięcia.

2. Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, masło i żółtka utarte na puszysto ze szczyptą soli i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

Reklama

3. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować do miękkości, osączyć, zemleć 3 razy. Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 15 min. Do maku dodać cukier, miód, osączone rodzynki, skórkę, kilka kropli aromatu, uprażyć w rondlu.

4. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 cm podsypując mąką. Ubić pianę z białek, wymieszać z wystudzoną masą. Rozłożyć na każdym placku masę makową, zwinąć rolady.

Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem, odstawić do wyrośnięcia, piec ok. 30-40 min w temp. 180ºC.

Przygotowanie: ok. 180 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Skład na 16 sztuk: ● 4 paczki zwykłych herbatników po 12 sztuk w każdej, 3 szklanki śmietany kremówki, 7 łyżek cukru, 5 łyżek kakao, czubata łyżka żelatyny, 1/4 kostki masła, opakowanie wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.