Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia 2016 (13:05)

    Kurczak na warzywach

Składniki na 4 porcje: 1 kurczak o wadze ok. 1,7 kg, 5 ziemniaków, 2 marchewki, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 1 pietruszka, 1 mały seler, 2 małe jabłka, 3 śliwki suszone, 3 łyżki suszonych ziół (tymianku, majeranku, rozmarynu, oregano, lubczyku), 1 łyżeczka suszonego majeranku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Reklama

1. Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go z zewnątrz oraz od środka solą i pieprzem. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, oprósz majerankiem.

Śliwki pokrój w plasterki. Jabłka i śliwki nałóż do kurczaka. Masło rozpuść, wymieszaj z 1 łyżką mieszanki ziół, polej kurczaka. Przykryj, wstaw do lodówki.

2. Warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie plasterki, ziemniaki, cebulę i seler w sporą kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą i resztą ziół. Rozłóż na dnie brytfanki. Na to połóż kurczaka.

Piecz 60-70 minut w 200ºC, podlewając powstającym sosem.

Naj
Więcej na temat:kurczak | na | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.