Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Krem z kasztanów z parmezanem

Składniki na 4 porcje: 35 dag jadalnych kasztanów bez skórki, 600 ml bulionu warzywnego, kawałek bulwy kopru włoskiego, 200 mleczka kokosowego, sok z cytryny, 3 dag parmezanu , 4 plasterki szynki, sól, pieprz, oliwa truflowa, 1-2 gałązki rozmarynu.

1 Obrane kasztany (lub kasztany z puszki) przełóż do garnka z bulionem. Kawałek bulwy kopru włoskiego opłucz, poszatkuj. Dodaj do bulionu. Gotuj całość na małym ogniu, aż kasztany będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać.

2 Zupę z kasztanami przełóż do kielicha blendera. Kilka owoców odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj z bulionem na gładki krem. Przecedź przez sitko i ponownie umieść w garnku.

Reklama

3 Do kremu wlej mleczko kokosowe (ewentualnie kremówkę), wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze chwilę, a potem zdejmij zupę z ognia.

4 Gotowy krem dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Rozlej do bulionówek. Rozłóż odłożone kasztany. Każdą porcję polej odrobiną oliwy truflowej, posyp wiórkami parmezanu. Udekoruj plasterkami szynki oraz igiełkami świeżego rozmarynu.

czas ok. 45 min; porcja – 310 kcal, cena 4,10 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.